Pages

tiistai 13. elokuuta 2013

Siivoushaaste

Vauvan myötä arki ja siihen kuuluvat rutiinit ovat menneet uusiksi jossain määrin. Tai lähinnä siinä mielessä että nykyään on aikaa olla kotona ja täällä ollessa myös jaksaa jotakin tehdäkin.
Siivoustapani ovat muuttuneet aika tavalla.
Mieheni asuu tällä hetkellä arkipäivät työn vuoksi toisella paikkakunnalla. Koska näemme vain viikonloppuisin en halua tuhlata viikonloppuja siivoamiseen vaan hoidan kodin siistiin kuntoon arkipäivien aikana. Silloin miehenkin on varmasti mukavampi tulla kotiin kun täällä on siistiä (eikä kukaan painosta imurin varteen).
Me vietetään Aaronin kanssa pääosin kotona aikaa joten mulle on tärkeetä että täällä on jonkunlainen järjestys yllä. En kuitenkaan ole yhtään sellasta jatkuvasti rätti toisessa ja imuri toisessa kädessä kulkevaa tyyppiä. Riittää että on perussiistiä ja tavarat omilla paikoillaan. Siedän kyllä kaaostakin ajoittain (ja saatan olla hyvä aiheuttamaan sitä myös itse joskus).
Vauvan ollessa hereillä voin laittaa hänet hetkeksi sitteriin jolloin pystyn esimerkiksi tyhjentää astianpesukoneen, laittaa pyykit kuivumaan, pyyhkiä keittiön työtasot tai muuta pientä. Loput täytyy sitten hoitaa päiväunien aikana.
Päivän rutiineihin kuuluu yleensä että keräilen, jos jaksan, tavarat omille paikoilleen, tyhjennän ja täytän tiskikoneen ja pesen pyykkiä. Torstaisin yritän saada tehtyä viikkosiivouksen.
Välillä rutiinit kuitenkin kyllästyttää tai jää väliin kokonaan. Yksi hauska tapa saada niihin vaihtelua ja muitakin siivousjuttuja tehtyä niin ettei kaikki kasaannu siivouspäivälle on noudattaa jotain siivoushaastetta. Ootteko kuulleet näistä?

                                                                   Kuva blissfullyeverafter.net

Näitä siivoushaasteita löytyy netistä useita, kannattaa googlettaa tai hakea Pinterestistä hakusanalla spring cleaning challenge. (Tuolla hakusanalla nyt vaan löytää parhaimmat, ja haaste sopii kaikkiin vuodenaikoihin kyllä tietty.)
Ideana näissä on siis se, että jokaiselle päivälle (kesto yleensä kaksi viikkoa tai kuukausi) on omat siivoustehtävät, toisissa haasteissa laajemmin kuin toisissa. Nämä on usein blogihaasteita joihin muut bloggaajat voivat osallistua näyttämällä ja kertomalla omat lähtökohdat ja aikaansaannokset.
Hyvin usein kyse ei ole pelkästään siivoamisesta vaan mukana on myös organisointia tavaroille ja esimerkiksi tässä jota nyt käyn läpi on myös välillä tehtävälistalla esimerkiksi hävittää keittiöstä seitsemän turhaa tavaraa.
Eikä todellakaan tarvi olla bloggaaja siivotakseen, että mopin varteen vaan kaikki listan avulla.

Omasta mielestä haasteen noudattaminen tuo kivaa vaihtelua. Ja on siinä sekin hyvä puoli että nekin tehtävät joita aina koittaa vältellä, kuten nyt vaikka ne pölyt siellä kodinhoitohuoneen kaappien alla tai jokin sekalaista tavaraa sisältävä laatikko, tulee suoritettua kun on muka pakko kun se asia nyt vaan sattuu olemaan tänään vuorossa.


Kuva Pinterest




Haasteen noudattaminen sopii hyvin myös kiireisille ihmisille, kun tekee vähän päivässä ei urakka tunnu niin valtavalta ja massiiviset siivouspäivät vaikkapa juhlapyhien alla tai siivoukselle uhratut viikonloput voi unohtaa. Tosin pölyjen pyyhintä ja imurointi ja sen sellainen jää kyllä kuitenkin ehkä tehtäväksi.

Mua alkoi kyllästyttää rutiinini ja se että tuli siivottua niin pintapuolisesti ja kaikki erikoishinkkaus tahtoi jäädä tekemättä. Niinpä aloin nyt suorittaa moneysavingmom.com-sivustolta löytyvää 30-day House Cleaning Challengea.
Oon vasta ihan alussa, yksi päivä takana heh. Tosin tämä ei oo ensimmäinen kerta kun haasteen aloitan (toivottavasti vaan ensimmäinen kerta kun onnistun myös suorittamaan sen loppuun. Mitä epäilen jo nyt.).
Ensimmäisen päivän tehtävänä oli imuroida olohuone, kerätä tavarat oikeille paikoilleen olkkarista ja keittiöstä, pyyhkiä keittiön tasot, tiskata tiskit ja bonustehtävänä hankkiutua eroon seitsemästä turhasta asiasta keittiössä (all check!).
Tänään olisi ollut vuorossa kylpyhuoneen ja vessan hinkkausta mutta niihin en päässyt sairastelun vuoksi vielä tänään käsiksi. Mutta näitähän ei kannatakkaan ottaa liian pakonomaisesti ja luopua jostain mukavasta menemisestä tai tehdä hampaat irvessä jos on kipeä, kyllä seuraavanakin päivänä ehtii taas jatkaa! Niin ja ainahan voi näppärästi delegoida jollekin muulle homman jos saman katon alla muita mopin varteen yltäviä asustelee.

                                                                                        Kuva Pinterest

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti